Tapte liv ute på havet

Tapte liv ute på havet

Det har gjennom tidene dessverre vært mange katastrofer til sjøs hvor mange menneskeliv har gått tapt. Her er det forskjellige årsaker som forårsaker disse tragediene. Dårlig vær er nok en av de største farene ute på havene, men menneskelig svikt og det med og ta for lett på sikkerheten og rutinger har også medført til at mange liv har gått tapt. Dette gjelder da i fredstid, for i krig er det gjerne torpedoer og fly som står for de tragiske utfallene.

MV Dona Paz

MV Dona Paz var en passasjer ferje som ble bygd i Japan av Onomichi Dockyard som ligger i Hiroshima regionen. Skipet ble sjøsatt i 1963 og ble brukt til passasjer trafikk i Japan i rundt 16 år før det ble solgt. Da var skipet registrert og godkjent for litt over 600 passasjerer.Det var det Filippinske selskapet Sulpicio Lines som så kjøpte skipet i 1975 og døpte det om til Don Suplico for så igjen senere til Dona Paz. Under en tur mellom Cebu og Manila tok skipet fyr, men heldigvis ble alle passasjerene ble da reddet. Det var da nesten 1200 passasjerer om bord, dobbelt så mange som det egentlig var registrert for. Skipet ble så satt på stranda og ble erklært totalvrak. Men rederiet satte det i stand igjen og satte det inn i fast rutetrafikk igjen.

kolliderte med tankskip
kolliderte med tankskip

I 1987 skjedde katastrofen, i en ganske rolig sjø kolliderte skipet med oljetankeren MT Vector ved Tablas Stredet ved øya Marinduque. Det skjedde tidlig på morgenen og de fleste passasjerene lå da og sov enda. Kollisjonen gjorde at oljetankeren tok fyr, dette spredte seg over til Dona Pez og havoverflaten rundt skipene. Mannskapet hadde full panikk sa noen av de overlevende, livvestene var innelåst og lyset forsvant i kollisjonen. Man måtte bare hoppe ut i vannet og håpe på det beste, finne noe og klamre seg til. Her er tallene tvilsomme, hvor mange som egentlig var om bord. Det er registrert nesten 1600 passasjer, men man mener skipet hadde mellom tre og fire tusen mennesker om bord. Det var kun 24 mennesker som overlevde denne tragedien, av disse var kun fem av de var registrert i passasjerlisten.

MS Lusitania

MS Lusitania

En annen stor tragedie var med MS Lusitania, det ble senket av en torpedo i fra en Tysk ubåt. Skipet ble bygget i Skottland og ble sjøsatt i 1906, fasongen og størrelsen på skipet kan minne mye om det berømte skipet Titanic. Skipet var på nesten 240 meters lengde og en bredde på nesten 27 meter. Det tok nesten 2200 passasjerer fordelt på de vanlige tre klassene, første, andre og tredje klasse. Mannskapet var på rundt 850 stykker. Det var under en tur mellom New York og Liverpool at hendelsen skjedde. Da var det nesten 1260 passasjerer om bord og ett mannskap på litt over 700. Det var da på sørkysten av Irland ved Old Head of Kinsale at den Tyske ubåten fikk øye på dem. En torpedo ble avfyrt og den traff skipet som sank etter bare 18 minutter. Her gikk det 1198 menneskeliv tapt.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip