Store båter

Store båter

Historien er usikker på når menneskene først begynte å benytte seg av båter til frakt av varer og mennesker.
Det er ingen tvil om at det er mange år siden. Utviklingen gjennom årene har vært formidabel på denne fronten. Det har vært helt fra små båter og opp til de enorme skipene som finnes i dag. Det er jo om å gjøre og få med seg mest mulig last og mennesker som mulig på hver tur de tar.

MS Ore Brasil

Det Sør Koreanske rederiet Vale Shipping Holding Pte Ltd er eieren av det som nok er verdens største bulkskip. De bestilte syv skip av samme størrelse og type, de er på rundt 360 meter lange og har en bredde på 65 meter, Litt av noen kolosser dette. Med en lastekapasitet på over 400 000 tonn tar de med seg utrolig mye last. Det første skipet av denne klassen ble ferdigstilt i 2010 ved Daewoo Shipbuilding & Marina Enginering som ligger i byen Geoje i South Geyongsang Provinsen. Skipet er produsert for og frakte jernmalm i fra Brasil til Asia hvor ruten går rundt Sør Afrika. Den er utstyrt med en MAN B&W hovedmotor og har i tillegg tre hjelpemotorer som er av typen Hyundai HiMSEN, dette gir skipet en fart på omtrent 16 knop.

Mont

oljetanker
oljetanker

Ett annet av verdens største skip er oljetankeren Mont, det har en lastekapasitet på litt over 560 000 tonn. Med en lengde på nesten 460 meter samt en bredde på rundt 70 meter er det ett enormt skip. Det var utstyrt med en dampturbinmotor som ga rundt 30 000 kilowatt som klarte og yte rundt 16 knops fart. Skipet ble bygd ved Sumitomo Heavy Industries som ligger i Japan, det ble ferdigstilt i midten av 70 tallet. Det har vert flere eiere på skipet, det var egentlig en Gresk reder som gjorde bestillingen av skipet, men han kansellerte ordren før skipet var ferdig. Verftet fullførte skipet allikevel og det ble så solgt til Universal Petroleum Carriers. Det har også vert to Norske rederier som har eid dette skipet, det var først Jahre Viking etterfulgt av First Olsen Tankers i løpet av en åtte års periode. Etter neste 30 år i fart ble skipet så strandet i India for opphugging.

The Oasis Class

Det som foreløpig er verdens største passasjer skip er skipene til Royal Caribbean Internasjonal cruise ships. Det er planlagt fem skip av den samme typen og størrelsen, fire er allerede ferdig bygd og det siste er forventet ferdig i 2021. Det første var ferdigstilt i 09 og har fått navnet Oasis of the Seas, året etter sto skip nummer to ferdig og det fikk navnet Allure of the Seas. Så kommer Harmony of the Seas og Symphony of the Seas, det siste skipet har de ikke gitt noe navn på enda. Skipene er på rundt 360 meter lange og har en kapasitet på rundt 6300 passasjerer, en liten by dette. Det er 16 dekk som er beregnet for gjestene så de har litt plass og bevege seg på.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip