Seilbåt

Seilbåt

Seilbåten er en flott måte og tilbringe tid ute på vannet på, man slipper motor duren og kan bare nyte vind og bølgeskvulp mot skroget.
Det er flere og flere som velger denne type båt i disse miljøverntider, vinden er i hvert fall gratis enn så lenge. Valget av seilbåt kommer jo an på bruken og hvor mange som skal være med på tur, utvalget har blitt stort så man finner garantert båten som passer.

Seil historie

Seil historie
Seil historie

De første seilbåtene som man har funnet spor etter kommer i fra Egypt, det var da båter som i hoved saklige ble brukt på elven Nilen til og frakte varer og folk. Dette var båter som var lagd av papyrus som det finnes mye av langs Nilen. Båtene var på omtrent 20 meter lange og hadde kombinasjonen årer og seil. Da handelen økte med omverdenen startet man så og lage større og større båter, da gikk man bort i fra papyrusen og brukte trevirke som akasie tre og fiken tre. De første båtene i tre var omtrent dobbelt så store som papyrus båtene, disse ble også utstyrt med både seil og årer. Det var jo ikke alltid man hadde vind så da var det greit og komme seg frem på andre måter. Da romertiden gjorde sitt inntog så ble båtene igjen større, handelen økte betraktelig og man reiste stadig lengre og lengre med varene man ville selge. Trevirket og båt formen endret seg i forhold til hvor i verden man kom i fra, de fleste hadde jo sine egne måter og lage båtene på.

Seilbåter i dag

Utviklingen over disse omtrent 7000 års seilbåt historie har jo vert stor, i dag får man alt i fra små brett med seil til enormt store havseilere. De minste seilbåtene er beregnet til en eller maks to personer, greit for en nybegynner og starte med. De kalles gjerne Europa jolle, så har man de litt større Entypekjølebåter med plass nok til familien. Fler skrogs båter er med to eller flere skrog som for eksempel katamaran som har blitt ganske populære. Men prinsippet med å seile er ganske likt i dag, men kunnskap og teknologi har jo gjort store fremskritt. Mens mange foretrekker stille og rolige dager ute på vannet med sin seilbåt er det også ganske mange som bruker båtene sine til regattaer og seilkonkurranser. Det har blitt lagd forskjellige klasser som bestemmes av størrelsen på båten og er igjen delt opp i forskjellige typer seilas. Baneseilas er en av dem, her er det også delt opp i klasser for de forskjellige størrelsene. Det er to forskjellige baner som blir brukt, triangel baner og kryss og lens baner. I internasjonale klasser og OL klasser som ligner mye på hverandre er klassene delt opp i flere underklasser. I disse store klassene er det ett must og forstå vind og strøm som er avgjørende for plasseringen. Teknikken må man trene seg inn over lengre tid for og kunne prestere på toppnivå. Det å velge seg en riktig og god posisjon i fra starten av er oftest avgjørende for seier.

Britt

Relaterade Inlägg

Navigasjon

Navigasjon

Hurtigruten

Hurtigruten

Her går det unna

Her går det unna

MK Faxsen

MK Faxsen