Raske småbåter

Raske småbåter

Fart og spenning har man i det meste av det som har motorer og seil. Konkurranse instinktet er her også ganske stort.

Ute på vannet er ikke noe unntak, her konkurreres det i mange forskjellig klasser og størrelser på båtene. Alle farts disipliner på sjøen har sort internasjonal utbredelse. Dette gjelder alt fra små seilbrett til enorme store havseilbåter. De litt mindre båtene er nok mest populære blant de yngste. Men det finnes jo stort og smått i omtrent alle klasser.

Zapcat racing

En av de minste klassene innen motorbåt sporten ar Zapcat klassen, en gren som har blitt stor rundt omkring i verden. Langs Sør-Afrikas kyst var det noen livreddere som satte det hele i gang, med sine små raske båter de var utstyrt med startet de en intern konkurranse i starten av 80 tallet.

Zapcat racing

Da det var ganske stille på strendene satte de i gang med sine første race, dette kom også til New Zealand og Australia ikke lenge etter. Derifra spredte det seg over til England og så videre rundt omkring i verden.Reglene var ganske enkle når det gjaldt båten og utstyret, båten kunne veie maks 150 kilo og det var av typen katamaran. Motoren skulle være på maks 50 hk og farten lå på rundt 75 mph, fort nok for en så liten og lett båt. Konkurransene foregikk ganske nært land så det var lett for publikum og følge med på hele racet. Dette er en nokså rimelig sport, er nok derfor de unge liker denne så bra. Startpakken for og kunne starte og konkurrere ligger på rundt 3500 til 8000 pund. I England er dette så populært at det sendes ukentlige race på tv, så der er det nok det største miljøet i verden. Lisensen for og kunne starte får men gjennom å ha deltatt på ett kurs hvor man også har muligheten til og får en egen trener. Det er litt forskjellige lisenser som blir utdelt for det stilles i flere forskjellige klasser avhengig av alder og erfaring, men hoved lisensen må man ha og den kalles RYA Powerboat nivå2 i England. Regelverket er ganske strengt innen sporten og man er pliktig til å sette seg godt inn i disse reglene. Sikkerheten er jo selvfølgelig ting for utøverne.

Små båt race

I klassen småbåt race er det også flere klasser og velge imellom, også her er det klasser som bruker Zapcat lignende båter men da med litt andre regler angående motorer og utstyr.Rundbane race er ganske vanlig i denne gruppen, de blir gjerne satt opp i indre havneområder eller på mindre innsjøer. Igjen er det jo viktig at publikum får med seg det meste under hele løpet.

Lengden av racet bestemmes av hvor mange runder det er og det kan ha imellom to til seks svinger og varierer mellom 1200 til 1800 meter lange baner. Så har man de løpene hvor tiden teller. Klassene deles så opp i type skrog og type motorer, aldersgrensen for denne race typen er 13 år for nybegynner klassen. I motsetning til de rene Zapcat klassene kan man her kan man få ha en begrenset trimming av motoren.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip