Raske båter

Raske båter

Det har blitt mange måter å ferdes ute på vannet på. Seilbrett, små seilbåter, store seilbåter, robåter og motorbåter er det utrolig mange varianter av. Det og slappe av ute på vannet har blitt en populær måte og koble av på. Men en god del mennesker vil gjerne ha litt fart og spenning også, da blir det fort litt kniving om og være den som er raskest. Farts rekorder prøver man å slå hele tiden.

Verdens raskeste motorbåt

Verdensrekorden ute på vannet er nå 40 år gammel, det er Ken Warby som innehar den med båten Spirit of Australia. Båten har han selv bygd hjemme i bakgården der han bor, båten er lagd i tre og er utstyrt med en jet motor av typen Westinghouse J 34. Med tanke på utviklingen på både båter og motorer gjennom 40 år er denne prestasjonen enorm stor.

Verdens raskeste motorbåt
Verdens raskeste motorbåt

Det ble utført mange tester og forsøk før han fant den rette kombinasjonen mellom båt og motor, da det var klart satte han først en verdensrekord på hele 464 kilometer i timen. Han slo den gamle rekorden med seks kilometer i timen. Året etter gjorde han ett nytt forsøk, da slo han sin egen rekord med 47 kilometer i timen. Denne rekorden på hele 511 kilometer i timen er det ingen som hittil har klart å slå. Men han var ikke helt fornøyd med dette, med en ny båt som han kalte Aussie Spirit skulle han forbedre rekorden. Men han kom aldri så langt med denne båten at han gjorde noen rekordforsøk med den. Han har derimot startet med enda en ny båt, Spirit of Australia 2 som han bygger sammen med sin sønn. I denne båten har han valgt seg en annen type jetmotor, Bristol Siddeley Orpheus. Han håper at med denne motoren kan klare og sette ny rekord igjen. Han har planlagt å gjøre forsøk i 2019 da det gjenstår en del justeringer og finpussing, samt litt prøving ute på vannet før han er klar til rekord forsøket. Det skal bli spennende og se om han og sønnen klarer dette neste år.

Vestas Sailrocket 2

Den raskeste seilbåten i verden er Vestas Sailrocket 2. Den første rekorden ble satt for seks år siden og var da på 100 kilometer i timen. Det er firmaet Veritas som driver med vind turbiner og Paul Larsen gjennom ett samarbeid har lagd båten. Hoved konstruksjonen er bygd i Carbon fibre og deler av båten i Titanium, dette gjør båten veldig lett. Båten veier bare 275 kilo og har en lengde på litt over 12 meter lang og det samme bred. Det spesielle designet har nok sin viktige funksjon som forbedrer farten betraktelig. Det spesialkonstruerte seilet er på 22 kvadrat meter og er konstruert for å kunne seile i kun en retning. Det er da ingen andre bruksområder for denne seilbåten, kun til rekord forsøk. Det har blitt flere rekorder med denne seilbåten, den siste rekorden som er registrert er på 121,21 kilometer i timen. De hadde en kort periode under dette forsøket en fart på 125,95 kilometer i timen, men klarte ikke og holde seg lenge nok i den farten til at det ble en godkjent rekord.

Britt

Relaterade Inlägg

Navigasjon

Navigasjon

Hurtigruten

Hurtigruten

Her går det unna

Her går det unna

MK Faxsen

MK Faxsen