Raske båter

Raske båter

Ferie og fritid ute på vannet er en herlig måte å tilbringe fritiden på. Og nettopp denne måten å tilbringe og nyte sommeren på er det mange nordmenn som har fått opp øynene for. De fleste av oss nøyer seg med en vanlig båt som ikke koster så alt for mye penger, mens andre igjen tar helt av og skal ha det største og raskeste som finnes. Raske båter har det da selvfølgelig blitt mange av gjennom tiden.

Verdens raskeste yacht

Den Amerikansk bygde yachten The World is Not Enough har foreløpig tittelen som verdens raskeste yacht. Det er Millennium Superyachts som har bygget båten som sto ferdig i 2004. Den er utstyrt med to Paxman 18 sylindrede dieselmotorer som yter til sammen nesten 11000 hestekrefter og to TF80 Lycombing turbiner som gir ekstra 9200 hestekrefter.Med disse motorene og den spesielle V formede skroget har båten rekorden på hele 70 knop, mars farten er noe mere beskjedene 50 knop. Den er over 40 meter lang og har en bredde på litt over åtte meter, her er det plass til ti gjester og ett mannskap på seks som virkelig får føle farten på denne yachten.

Bluebird K7

superbåt
superbåt

Engelskmannen Donald Campbell har en av de raskeste båtene i verden, det er Bluebird K7. Med denne båten har han satt hele syv verdensrekorder, men den største konkurrenten Spirit of Australia er den raskeste båten så langt. Den siste rekorden han har er på hele 444 kilometer i timen, det er bare 14 kilometer i timen bak verdensrekorden. Det var nok hans far Sir Malcom Campbell som også var verdensmester som inspirerte han til å fortsette og sette rekorder. Han overtok båten Bluebird 4 etter farens bortgang, men suksessen uteble for han med denne båten. Da Bluebird 7 ble sjøsatt på midten av 50 tallet klarte han derimot å sette rekorder. Den spesielle båten var utstyrt med Metropolian Vickers Beryl motor av typen turbo jet. Men som faren nøyde han seg ikke med å sette rekorder bare ute på vannet, han forsøkte seg på fartsrekorder også på land. I 1964 klarte han nettopp det samme året satte han også verdensrekorden ute på vannet. Ingen andre har klart dette med å sette rekordene begge steder i løpet av det samme året, så det var litt av en prestasjon.

Marinens raske båter

Det er viktig for marinen at de forskjellige båtene som er i drift er raske, hurtighet her er veldig viktig. Det som er verdens raskeste krigs skip er HMCS Bras d`or, ett Canadisk anti u båt skip. Skipet er av typen hydrofoil båt som har rekorden på 63 knop som den satte på en test tur. Den vanlige toppfarten ligger litt under og er på 60 knop. Skipet drev først med anti u båt oppdrag langs Canadas kyst for så og bli brukt til bare overvåking frem til det ble plassert i musee Maretime du Quebec. Skipet var klart til operativ tjeneste på slutten av 60 tallet og er nesten 50 meter langt og har en bredde på litt over seks meter

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip