Noen flere varianter av båt

Noen flere varianter av båt

Når det gjelder de mindre båtene er det mange forskjellige varianter ut og går. Bruken og lokale forhold teller mye inn på utformingen og material valget her. Kanskje spesielt mer særegenheter i eldre dager, men til dels også noe av dette i dag også. Mange av dem er ganske like verden rundt med bare små forskjeller innen bygge materialer og stil. Det viktigste er jo selvfølgelig at de passer inn til det behovet de skal brukes til der de benyttes enten det gjelder fritidsbruk eller yrkesbruk.

Haiti

Haiti
Haiti

Som på Haiti har de tilpasset båtene for fare vannene der som Batiman, en liten seilbåt som har forskjellige bruksområder og passer godt til forholdene der. Den brukes mye til fiske i området samt frakt av varer og mennesker rundt omkring i distriktene på Haiti. En litt mindre variant av denne som heter Kannot er også en populær båt der. Den kan også utstyres med seil men blir som oftest brukt som robåt. De er på vanligvis mellom fem og seks meter lange. En annen lokal båttype der er Boumba som er en variant av den gamle stokkebåten. Den egner seg veldig godt til områder der det er veldig grunt til både fiske og frakt av varer. Disse små båtene har vanligvis en lengde på fire til seks meter og man padler eller staker disse gjennom de grunne vannene. Chate er også en liten flatbunnet båt som blir mye benyttet her, den er som Boumba uten dekk og er ypperlig til både fiske og frakt. En ganske lik variant er Corallain som også stakes eller padles på da de grunne vannene innenlands på Haiti. Noen av de har prøvd å sette på en liten mast for og forsøke og seile disse båtene, noe som går ganske bra så lenge det ikke er for sterk vind. En av de største lokale variantene er Goulette, en seilbåt av skonnert varianten. Det har et kravellbygd skrog og har som regel to master og vanligvis en lengde på omtrent 12 meter. Denne båten blir stort sett brukt som frakteskip rundt på kysten, men tar også selvfølgelig med seg passasjerer også om det passer. Typen blir også kaldt Haitiansk skonnert blant lokal befolkningen.

Greske varianter

Over til Europa hvor også er mange lokale varianter av båter, da gjerne de mindre båtene. En tradisjonell fiskebåt som blir brukt her er Kaiki eller Caique som den også kalles. Her er det flere varianter og størrelser ut og går som også tilpasses til frakt av mennesker og varer i lokalområdene. Den er bygd på kravell metoden av da gjerne lokale furutrær med flere størrelser og modell varianter avhengig av bruksområdet. De nyere variantene har seil eller motor montert hvor det egner seg for fremdriften, er det for grunt vann er det staking eller padling som gjelder. Det artige med disse båtene er at du neppe finner noen som er like, for disse båtene har ikke noen tegning eller fasit og gå etter. Her er det de lokale båt byggernes erfaring og fantasi som gjelder. Det er kun grunn prinsippet som man holder ganske likt på disse båtene.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip