Her går det unna

Her går det unna

Det å kunne slappe av ute på vannet er en flott måte å nyte livet på. Enten om det er en seilbåt eller i en liten motorbåt. Om man bare er ute og nyter sommerværet eller om man velger å finne frem fiskestanga så får man en flott opplevelse. Noen andre igjen elsker mere fart og spenning, og her kan det virkelig gå unna. Det har jo blitt mange typer konkurranser og rekordforsøk med årene.

Zapcat

Zapcat
Zapcat

De små racing båtene somgår under klassen Zapcat har blitt en veldig populær racing type ute på vannet. Her er kravene strenge om størrelsen på både båtene og motorene, vekt er maks 150 kilo og motoren får ikke være større enn på 50 hestekrefter. Båttypen er av klassen katamaran og har plass til kun to stykker om bord. De som startet denne typen race var badevaktene i Australia, de brukte disse båtene til å kappkjøre mellom redningsoppdragene de hadde. Sporten vokste fort i Australia og spredte seg så ganske raskt over til England og videre rundt omkring i verden. I og med at alle båtene og motorene er like er det førerens plasseringer under racet som avgjør hvem som vinner, her må man velge rett spor under vendinger og svinger så man får en fordel over de andre, Dette foregår på korte baner som ligger ganske nære land og er da også publikum vennlige på den måten at de kan sitte på land og følge hele racet. Dette sporten er ganske rimelig for ungdommene, for en rundt 30 tusen og oppover kan man få en ferdig rigga båt. Men det kreves også lisens for og kunne delta og minste alderen er 17 år gammel. Regelverket er omfattende og ganske strengt så det blir stadig arrangert kurs for nybegynnere som det lønner seg og delta på.

Verdens raskeste

Det skjer mye på vannet i Australia, verdensrekorden på vannet er også blitt satt der. Det er Australieren Ken Warby som innehar den med båten Spirit of Australia. Rekorden er på hele 464 kilometer i timen, denne rekorden satte han så tidlig som i 1977. Litt av en prestasjon at den har stått så lenge, for det har blitt gjort utallige forsøk på og slå den. Med den teknologiske utviklingen gjennom 40 år er det utrolig at ingen har slått den enda. Men Ken Warby gir seg ikke med det, han har nå bygd oppfølgeren Spirit of Australia II. Så da får vi nok se at rekorden ryker snart.

Seilbåt med fart

Det er ikke bare motorbåter som er bygd for ekstreme hastigheter, seilbåter utvikler seg stadig for å sette rekorder de også. Det er Paul Larsen også i fra Australia som med ett samarbeid sammen med det Danske firmaet Vestas har utviklet seilbåten Vestas Sailrocket II. Det er Larsen selv som står for seil rekordene, den er for tiden på 126 kilometer i timen. Fort nok for en seilbåt det ja. Det er den spesielle konstruksjonen som gjør det mulig å oppnå denne hastigheten. De har satt mange rekorder siden de startet med forsøkene, mest sannsynlig vil de også slå den siste rekorden også.

Britt

Relaterade Inlägg

Navigasjon

Navigasjon

Hurtigruten

Hurtigruten

MK Faxsen

MK Faxsen

SS Sørlandet- Rangvald Jarl

SS Sørlandet- Rangvald Jarl