Elektriske båter

Elektriske båter

I Norge ser vi at elbil virkelig har tatt av i markedet og vi ser at landet vårt har ambisiøse mål når det gjelder det å gjøre miljøskadelige utslipp i trafikken mindre. Utviklingen innen elbil har skapt en naturlig miljøvennlig retning innen båtproduksjon også. Vi vet at utslippene fra båt er betydelige og at en overgang til elektrisk motor hadde bedret kvaliteten i hav og elver betydelig. Samtidig er det viktig å beholde noen av de egenskapene en båt skal ha for at vi båtelskere skal fortsette å kose oss på vannet.

Noen steg på veien

Oslo kommune har planer om å elektrifisere øybåtene i Indre Oslofjord. Målet er at fem nye el-båter skal tas i bruk innen 2022. Planen er både å øke antall passasjerer og eliminere båtutslipp i sin helhet. Båtene vil være tilrettelagte til passasjerenes behov og skal ikke være dyrere i drift enn før. De skal hurtiglades på en flytende brygge, to av gangen og første båten er tenkt å gå ut på vannet allerede i november i år.

Vi har eksempel på et firma (muligens flere andre i tillegg) som foretar elektrifisering av vanlige motor- og seilbåter. De ser over båten din, lager en skisse over en mulig elektrisk løsning og kan gjøre om båten din til en båt med elektrisk drift. Greenwaves startet med dette allerede i 2007/08 og har nå i tillegg laget to helelektriske båter, du som er ute etter en ny el-båt kan skaffe deg.

Noen typer

Noen typer

Den første båten Greenwaves produserte var modellen 601. Topphastigheten er på 5-7 knop, så det er klart at dette er båten for de som ønsker en rolig tur på vannet, enten med fisking eller bare for å kose seg med venner eller familie. Motoren er på 7,5 kW og har 10 hestekrefter. Batteriene holder til en dag på sjøen og kan lades opp igjen over natten. Båten er åpen med midtkonsoll. Den har selvlensende system (drenering) og en lensepumpe. Her tilbys det også muligheter til å få både større motor- og batteripakke, slik at man får litt mer ut av båten. Med sine 6 meter har den plass til 8 passasjerer, så her kan du få med en gjeng på tur. Båten kan leveres med høykalesje, badetrapp, kjøleskap, avfallsdunk, USB-ladestasjon, dusj, fendere, osv.

Skjærgårdsjeepen GW 630X er en 21 fots åpen båt som en variant for de som ønsker litt mer fart enn med den forrige beskrevne, da denne kan komme opp i 15 knop. Båtskroget er bygget av resirkulert aluminium, noe som gjør den enda mer miljøvennlig.  Den har et system for selvdrenering, men det finnes også en dreneringspumpe. Båten har en batteripakke som kan lades opp over natten, men så snart hurtigladeanlegg kommer vil den være klar for det også. Den har god plass til 6 personer og er 6,3 m lang. Denne sportyutgaven av en elektrisk båt kan brukes både til fiske, men også bare til å nyte fine sommerdager på vannet. Båten kan leveres med ekstra seter, hellakkering, ekstra batterikapasitet, badetrapp, høyttaleranlegg, fendere, osv.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip