Berømte skip

Berømte skip

Det er mange skip som har fått en plass i historiebøkene,
det er snakk om både handels skip, krigs skip, ekspedisjons skip og flere andre typer skip. Vi har en god del av dem her i Norge også, men det er mange flere skip rundt omkring som har satt sitt særpreg i historiebøkene. England har også en god del skip som har klart å sette sitt spor i historien, og flere av dem har vært under The Royal Navy sitt eierskap.

HMS Victory

HMS Victory
HMS Victory

En av disse stolte skipene er HMS Victory som ble ferdigstilt i 1965, syv år etter at Royal Navy bestilte skipet. Det var med på mange kjente sjø slag under tiden det var under Royal Navy sitt eie. Skipet var klassifisert som ett First Rate Ship og er da en av de største og mest slag kraftigste skipene i flåten. Vicktory var en av de ti skipene i denne klassen som England da hadde. Disse skipene ble bygd for å bekjempe fienden under den Seven Year War som da pågikk. Det var omtrent 70 meter langt og rundt 16 meter bredt og med sine 100 kanoner var det ett slag kraftig skip. Skipet ble bygd av Chatham Dockyard og ble ferdigstilt mens det lå i River Medway mens det også ventet på og bli brukt for det. Det første store slaget det var med på var slaget ved Ushant, en øy utenfor vestkysten av Frankrike. Det var John Lindsay som var kaptein om bord på den tiden frem til admiral Augustus Keppel tok over og gjorde det til hans flaggskip. Skipet klarte seg bra under denne første trefningen de hadde med Franskmennene og de seilte tilbake til England for å ta noe vedlikehold. Tre år senere var det igjen duket for handling, skipet seilte da til samme området og det andre slaget ved Ushant. Også dette slaget vant Engelskmennene og de erobret flere Franske skip. Victory foretok så en tur til Gibraltar med forsyninger til de Engelske styrkene der, selv om området var kontrollert av de Franske og Spanske skipene kom de seg frem og fikk levert forsyningene uten problemer. Etter noen flere trefninger ble skipet tatt ut av aktiv tjeneste, det tjenestegjorde som sykehus, fengsel og depot. Det er i dag fult ut restaurert og tilhører Nasjonal Museet til The Royal Navy.

HMS Bounty

Ett godt kjent skip i historien er HMS Bounty, mest sannsynlig på grunn av bøkene og filmene som har blitt lagd om skipet og mytteriet som skjedde der. Bounty tilhørte også Royal Navy i England, det var opprinnelig ett sivilt skip til Royal Navy kjøpte det i slutten av 1780 tallet. Skipet vart bygd i Hull og ferdigstilt i 1784 og gikk da de første årene som frakteskip. Da Royal Navy overtok skipet ble det klargjort for en ekspedisjons tur til Tahiti for å hente brødfrukt som skulle brukes til mat til slavene Engelsk mennene hadde i koloniene. Som historien sier gikk dette ikke så veldig bra på hjemturen da mytteriet oppsto og skipet ble så til slutt brent.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip