Båttyper

Båttyper

Båter har man i utrolig mange forskjellige varianter. Fritidsbåter og nyttebåter har ett utrolig mangfold av modeller. Det er jo selvfølgelig bruksområdet til hver enkelt som avgjør hva slags båt man velger å anskaffe seg. En liten båt på hytta som robåt eller en liten motorbåt, forskjellige typer fiskebåter og andre fritidsbåter. Utvalget er enormt der ute. Med så mye hav, sjøer og elver vi har her i landet finnes det båter stort sett over hele landet.

Noen varianter

Det er i fra gammelt av naturligvis tre båten som har dominert båtene over det meste av verden, men med tiden har det kommet nye typer materialer som har egnet seg godt til båtbygging. Plastbåter som det da er brukt glassfiber med armert polyester har også blitt flittig brukt i de siste årene. Under prosessen med og bygge disse båtene blir det da brukt en form som så man legger på mange lag oppå værandre med glassfiber til riktig tykkelse har blitt oppnådd. Aluminium er også ett materiale som gjerne blir benyttet til båtbygging, ett lett materiale som ikke ruster og da holder det jo lenge. Seilbåter, livbåter og raske motorbåter er varianter som det gjerne blir brukt aluminium til for å lage. De større båtene er det stål som er løsningen, men disse krever en god del vedlikehold hele tiden da stål ruster. Men det kreves jo skikkelig solide båter som skal frakte olje og andre typer varer rundt omkring på havene. En av fordelene med å bruke stål er at man kan ta mere last da stålet gjør båten solid og sterk nok for akkurat dette bruket.

Noen varianter
Noen varianter

Når det gjelder handelsflåten er det jo mengden varer som de kan ta med som gir mere inntekt som teller mest. En annen variant av materiale som er i bruk er betong, det er riktignok ikke ofte betong blir brukt. FerroCement blir disse båtene kaldt og har sin store fordel av tyngden som da gjør at den ligger veldig godt i sjøen. Men også disse båtene krever ett godt vedlikehold da saltvannet kan tære på armeringen inne i betongen. Da blir det en kostbar og vanskelig prosess for å rette på skadene. Båttypene som benytter betong som materiale er nesten utelukkende seilbåter. En artig variant av båt er kurvbåt, ikke så mange av de her i landet men de er populære på flere plasser rundt omkring i verden. England er vel det nærmeste landet som gjerne bruker disse båtene som tar som regel kun to personer. Ellers er det land som India, Vietnam og Tibet som også ofte bruker denne båt varianten. Her har man flettet en ramme som man strekker ett skinn rundt, en ganske enkel og grei båt for rolige vann. Det var oftest kurv makere som lagde disse båtene før, men i dag kan de fleste enkelt klare det selv. Perfekt som en liten fiskebåt. En annen variant av samme type materialer er ofte brukt i de kalde strøkene hvor prinsippet er det samme, men her lager man heller en kano lignende form som da egner seg til jakt og fiske i de Arktiske strøkene.

Britt

Relaterade Inlägg

En kort historie om dampskip

En kort historie om dampskip

Skipsregistre

Skipsregistre

Seilbåten

Seilbåten

Cruise skip

Cruise skip