BÅTER

Det er godt utvalg av båter ute på markedet, både av nytt og brukt. Hva man skal velge er kommer jo an på behov og eventuelt hvor erfaren man er på den type båt man velger. Robåter, motorbåter, seilbåter eller yachter, det kommer jo også litt an på hva man egentlig har råd til og invistere i også.

Hverdagsbåter

Det som går under betegnelsen hverdagsbåter kan jo være forskjellig meninger om, men en robåt er for mange en båt som går under den betegnelsen. For andre igjen er en liten daycruiser eller en cabincruiser med plass til familien det som de mener er en hverdagsbåt.

Noen av merkene som produseres i Norge skal vi nå se litt nærmere her.

Et merke som er godt kjent her i Norge er jo Hansvik båtene, med en god andel av salget på det Norske markedet er det et godt kjøp. Hansvik holder til på Rørvik i Nord Trønderlag og har over 40 års erfaring med båtbygging, det produseres alt fra små joller til elegante day og cabincruisere, så de har et godt utvalg. De produserer også små og medium typer av fiskebåter, her finner man garantert noe man liker.

Nidelv er også et godt kjent merke her til lands, de holder til i dag på Evje og ligger rett ved elven Otra. Starten var derimot i Arendal hvor de hovedsaklig produserte plastbåter av typen daycruisere og cabincruisere. En av deres mest kjente modeller er nok Nidelv 24 som de lanserte i slutten av 60 tallet, det ble produsert mere en 3000 båter av denne modellen som sier litt om hvor populær den ble.

Dagens modeller er nok mere lukseriøse og elegante båter som 39 F og 780 sport viser, disse er nok litt i overkant dyre for de som vil ha en feriebåt liggende klar. Ved Austerheim ligger Tobias Produksjon, som har med sine nesten 50 år som båtprodusent også lagd seg et bemerket navn i Norge.Her lages det robåter, daycruisere, cabincruisere, fiskebåter og arbeidsbåter, med priser som ikke er så avskrekkende for en hverdagsbåt. Båtene produseres i fra 18 fot og opp til 24 fot for fritidsbåtene og fra 18 fot til 33 fot for arbeids og fiskebåtene. Her kan man også sikkert finne seg en flott båt som passer eget bruk.

Ved Austerheim ligger Tobias Produksjon, som har med sine nesten 50 år som båtprodusent også lagd seg et bemerket navn i Norge.Her lages det robåter, daycruisere, cabincruisere, fiskebåter og arbeidsbåter, med priser som ikke er så avskrekkende for en hverdagsbåt. Båtene produseres i fra 18 fot og opp til 24 fot for fritidsbåtene og fra 18 fot til 33 fot for arbeids og fiskebåtene. Her kan man også sikkert finne seg en flott båt som passer eget bruk.

Askeladden er antageligvis Norges største produsent av fritidsbåter, de holder til i Hagavik rett syd for Bergen. De startet sin produksjon så tidlig som 1911, så her er det mange års erfaring med båtproduksjon som man finner i deres produkter.

Det blir produsert daycruisere, cabincruisere og flerbruksbåter her, litt for enhver smak. Det som betegnes som årets råeste skjærgårdsjeep Askeladden C61 er en av di minste båtene på modellisten med lengde på 6,10 meter, mens en av de største heter Askeladden C83 Cruiseer TSI og er på 8,30 meter lang.

Av flerbruksmodellene er det flere typer som, Sport, Pilothouse, weekend, multi og Commuter. Her finner man båter i prisklasse fra rundt 300 000 og opp til ett par millioner kroner, litt avhengig av motortype og utstyrspakker. Der avslutter vi for denne gangen med båtene som blir produsert i Norge, men det er flere båtprodusenter her i landet så vi kommer tilbake med flere.